Ampumahiihto on maastohiihdon ja ammunnan yhdistävä talviurheilulaji. Ampumahiihdossa ammutaan pienoiskiväärillä 50 metrin etäisyydeltä joko seisaaltaan tai makuultaan ampumapaikasta riippuen. Ampuessaan ohi taulusta kilpailija joutuu hiihtämään sakkokierroksen tai saa sakkominuutin, riippuen kilpailumuodosta. Lajissa hiihdetään vapaalla hiihtotavalla. Aikuiset kilpailevat kuudessa eri kilpailumuodossa; normaalikilpailussa, pikamatkassa, takaa-ajossa, yhteislähdössä, viestissä ja sekaviestissä.

Normaalikilpailussa miehet hiihtävät 20 ja naiset 15 kilometriä. Ampumapaikkoja on neljä, joista kaksi pystyasennossa ja kaksi makuuasennossa ammuttavia. Pikamatka eli sprintti on normaalikilpailua puolet lyhyempi ja ampumapaikkoja on kaksi, yksi pysty- ja toinen makuuammunta. Sakkominuutin sijaan ohiammunnasta saa sprintissä sakkokierroksen. Takaa-ajoon lähtee pikamatkan 60 parasta hiihtäjää aikaerojen mukaisesti niin, että voittaja lähtee ensimmäisenä. Takaa-ajossa miehet hiihtävät 12,5, naiset 10 km ja kilpailu sisältää kaksi pystyammuntaa ja kaksi makuuammuntaa.

Yhteislähdössä eli massastartissa lähtevät yhtä aikaa 25 maailmancupin sen hetken parasta ja lisäksi kyseisen viikonlopun viisi parasta. Miehet hiihtävät 15, naiset 12,5km ja ammuntoja on neljä. Viestissä neljän hengen joukkueet kisaavat toisiaan vastaan ja ensimmäiset lähtevät matkaan yhtä aikaa. Miehet hiihtävät kukin 7,5 ja naiset 6 kilometriä, ja jokainen kilpailija ampuu osuudellaan kahdesti. Sekaviesti hiihdetään kuten viesti, mutta ensin hiihtävät tiimin kaksi naista 6 km osuuden ja lopuksi kaksi miestä 7,5 km osuuden. Jokainen ampuu ensin pystyssä, sitten makuulta. Kauden 2014–2015 ampumahiihdon maailmancup alkaa Ruotsin Östersundissa 1.12.14 ja päättyy Venäjällä 22.3.15. Maailmancupin kilpailuviikonloppuja on tuona aikana yhdeksän sekä lisäksi Suomessa Kontiolahdella maaliskuussa järjestettävät maailmanmestaruuskisat. Muut kilpailut käydään Itävallassa, Sloveniassa, Saksassa, Italiassa, Tšekeissä ja Norjassa. Joka viikonloppu ei kisata kaikkia kilpailumuotoja, vaan ne vaihtelevat.

Normaalimatkoihin ja sprintteihin saa osallistua kustakin maasta vain tietty määrä kilpailijoita. Edellisen vuoden maailmancupin tulokset määräävät osallistujien määrän. Maailmancupin voittajasuosikkeja voi seurata jo ennen kisojakin esimerkiksi vedonlyöntisivustojen kertoimia tutkimalla. Betssonin kertoimista päätellen suosituimpien voittajaehdokkaiden kolmen kärkeen kuuluvat tällä hetkellä Martin Fourcade, Emil Hegle Svendsen ja Johannes Thingnes Bø. Ranskalainen Martin Fourcade ei ole turhaan listan kärjessä, sillä hän saavutti muun muassa Sotšin olympialaisissa kaksi kultamitalia ja yhden hopean. Hänellä on hurja määrä kulta- ja hopeamitaleita vuosien 2012 ja 2013 maailmanmestaruuskisoista ja lsäksi hän on kolminkertainen maailmancupin kokonaiskilpailun voittaja.

Myös norjalainen Emil Hegle Svendsen on ansainnut kertoimensa; hänellä on niin ikään kaksi kultamitalia Sotšin olympialaisista ja rutkasti mm- kultamitaleja vuosien varrelta. Hän on voittanut maailmancupin kokonaiskilpailun vuonna 2009–2010. Vuonna 1993 syntynyt, niin ikään norjalainen Johannes Thingnes Bø on pärjännyt loistavasti nuorten kisoissa ja debytoi aikuisten maailmancupissa kaudella 2012–2013. Seuraavalla kaudella hän sijoittui maailmancupin kokonaiskilpailussa jo sijalle kolme, joten odotukset tulevalle kaudelle ovat kovat myös hänen kohdallaan.